In Nederlandse wegtunnels wordt regelmatig op verschillende niveaus geoefend, conform wet- en regelgeving. Leer- en verbeterpunten uit deze oefeningen en echte incidenten worden vastgelegd in evaluatierapporten. Deze bevindingen hebben geleid tot succesvolle implementaties van verbeteringen in planvorming, nieuwe samenwerkingsverbanden en werkmethoden voor aanbevelingen.
Bekijk de eerder gestelde vragen óf stel zelf een vraag aan het KPT team. Wij zullen u zo snel mogelijk beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk antwoord.
Dit overzicht biedt een gedetailleerde samenvatting van ernstige incidenten, met name branden, die zich hebben voorgedaan in weg- en wegtunnels. De gegevens zijn verzameld uit verschillende betrouwbare bronnen, waaronder officiële rapporten, onderzoeken en openbare documentatie. In dit overzicht worden de naam van de tunnel, de lengte, het aantal buizen, de duur van het incident in uren, het aantal betrokken voertuigen, de aard van het incident, het aantal slachtoffers en de opgetreden schade gedocumenteerd.
Met gegevens die zich over meerdere decennia en verschillende landen uitstrekken, biedt dit overzicht een breed perspectief op de diverse scenario’s en omstandigheden die zich kunnen voordoen in weg- en wegtunnels. De incidenten variëren van branden veroorzaakt door voertuigen en ladingen tot botsingen en andere ongevalsscenario’s.
Dit document dient als waardevolle bron voor veiligheidsanalyses, beleidsvorming en preventieve maatregelen met betrekking tot wegtunnels. Het verschaft inzicht in de aard van de incidenten, de mogelijke oorzaken en de gevolgen ervan. Door deze gegevens te analyseren, kunnen toekomstige veiligheidsmaatregelen worden geoptimaliseerd om de risico’s voor het publiek en de infrastructuur te minimaliseren.
Het KPT organiseert met regelmaat verschillende bijeenkomsten waarin er met specialisten nog verder op de materie wordt ingegaan. Wilt u ook zo’n bijeenkomst bijwonen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier op de pagina van de desbetreffende bijeenkomst.