Over kennisplatform Tunnelveiligheid

Het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT) is hét loket voor alle vragen over tunnelveiligheid in Nederland. Het platform deelt op een laagdrempelige en proactieve manier bestaande Nederlandse en buitenlandse kennis over tunnelveiligheid. Het KPT is onafhankelijk, werkt op een transparante wijze en is verbindend tussen kennisinstellingen, gebruikers en kennisbronnen.

Heeft u een vraag?

Bekijk de eerder gestelde vragen óf stel zelf een vraag aan het KPT team. Wij zullen u zo snel mogelijk beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk antwoord.

Naar het vragenformulier
WAT DOET HET KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID?

Als professional met vragen over tunnels en tunnelveiligheid, of als u informatie wilt delen, bent u bij het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT) aan het juiste adres. Wij gebruiken onze eigen expertise en ons nationale en internationale kennisnetwerk om uw vragen te beantwoorden en kennisbijeenkomsten te organiseren.

Het KPT speelt een centrale rol bij het identificeren van trends en kennislacunes op het gebied van tunnels en tunnelveiligheid in Nederland. We dragen bij aan het identificeren van onderwerpen die nader onderzoek en actie behoeven, en delen Nederlandse kennis en ervaringen op het gebied van tunnelveiligheid met belanghebbenden binnen en buiten Nederland. Gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, kunnen wij onafhankelijk en transparant opereren, waarbij we fungeren als schakel tussen kenniszoekenden en kennisinstellingen en -bronnen.

Belangrijk om te benadrukken is dat het KPT geen nieuwe kennis ontwikkelt en geen toegepast of projectspecifiek advies verstrekt.

HOE BEANTWOORDT HET KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID GESTELDE VRAGEN?

Het team van Kennisplatform Tunnelveiligheid staat klaar om vragen te ontvangen en op te lossen via het vragenformulier op deze website. Zodra een vraag is ontvangen, sturen we de vraagsteller een bevestiging per e-mail om te laten weten dat we hun vraag hebben ontvangen en in behandeling hebben genomen.

Elke vraag die bij ons binnenkomt, wordt zorgvuldig beoordeeld door een van onze teamleden. We kijken of de vraag direct kan worden beantwoord door een van onze eigen teamleden of dat deze moet worden doorgestuurd naar een expert uit onze expertpool. Deze experts zijn gespecialiseerd in verschillende vakgebieden en staan klaar om complexe vragen te beantwoorden.

We streven ernaar om alle vragen binnen zeven werkdagen te beantwoorden. Ons doel is om niet alleen snel te reageren, maar ook om onze antwoorden te ondersteunen met relevante bronvermelding.

Zodra een vraag is beantwoord, worden zowel de vraag als het antwoord anoniem gepubliceerd op onze website. Op deze manier kunnen andere met mogelijk vergelijkbare vragen profiteren van de antwoorden die we hebben verstrekt.

Na enige tijd zullen we de vraagsteller opnieuw benaderen om te controleren of hun vraag naar tevredenheid is beantwoord en of er eventuele aanvullende vragen zijn waar we hen mee kunnen helpen.

WELKE INFORMATIEBRONNEN GEBRUIKT HET KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID?

Voor publicaties, producten en antwoorden raadpleegt het KPT in eerste instantie officiële publicaties in boeken, vaktijdschriften, rapporten van kennisinstituten en overheidsinstanties, evenals mondelinge of schriftelijke adviezen van experts uit de aangesloten expertpool.

Als aanvulling op de opgestelde producten kan het KPT in tweede instantie gebruik maken van niet-openbare documenten, zoals verkregen via projecten. Bij publicaties uit deze categorie wordt extra aandacht besteed aan het onderscheid tussen algemene kennis en projectspecifieke, dan wel commercieel relevante kennis. Denk hierbij aan symposiumverslagen en projectspecifieke onderzoeksrapporten van kennisinstituten, brancheorganisaties en ingenieursbureaus.

Indien relevant, wordt er ook verwezen naar publicaties op internet, posts op LinkedIn, YouTube en andere internetfora.

Het KPT maakt nooit gebruik van reclamemateriaal van bedrijven. In alle gevallen wordt een bronverwijzing opgenomen voor de geraadpleegde bronnen, zodat de herkomst van alle kennisproducten traceerbaar is.

WAT DOET HET KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID NOG MEER?

Naast het beantwoorden van vragen verzamelt en structureert het KPT informatie over tunnelveiligheid in de kennisbank op deze website. Bovendien houdt het KPT bij welke vragen gesteld worden en door welke partijen, met als doel inzicht te krijgen in kennisbehoeften en om dringende onderzoeksvragen te identificeren. Het KPT bevordert tevens de uitwisseling van kennis en ervaringen tussen professionals en organisaties die betrokken zijn bij tunnelveiligheid door het organiseren van themabijeenkomsten.

Het KPT breidt en versterkt haar internationale netwerk uit en verzamelt informatie uit internationale netwerkbijeenkomsten en platforms gericht op veiligheid en tunnels. Het KPT richt zich echter niet op het ontwikkelen van kennis en verstrekt evenmin project-specifieke adviezen. In dergelijke gevallen verwijst het KPT partijen door naar kennisinstituten en/of commerciële adviesbureaus.

MET WIE WERKT HET KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID SAMEN?

Het KPT werkt nauw samen met vooraanstaande kennisorganisaties, waaronder het Landelijk Expertisecentrum Transportveiligheid, het Instituut Fysieke Veiligheid en het Steunpunt Tunnelveiligheid van Rijkswaterstaat. De faciliterende ondersteuning voor het KPT wordt geboden door het Centrum Ondergronds Bouwen.

HOE IS HET KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID ONTSTAAN?

Op 11 juni 2013 heeft de Eerste Kamer de wijziging van de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels goedgekeurd. Deze wijziging houdt onder andere in dat er nu standaardveiligheidsuitrusting wordt voorgeschreven voor tunnels onder beheer van de overheid. Daarnaast zijn de rollen en verantwoordelijkheden van verschillende betrokken partijen op bepaalde vlakken aangepast. Zo is de Commissie Tunnelveiligheid opgeheven, en zijn de adviserende taken van deze commissie overgedragen aan de veiligheidsbeambte.

Om de kennisfunctie van de Commissie te behouden en gezien het belang van een grondig begrip van de wet voor een correcte toepassing ervan, is het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT) opgericht. Dit platform opereert onafhankelijk, ontvangt financiering van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), en wordt gefaciliteerd door het Centrum Ondergronds Bouwen (COB). Het KPT streeft actief naar samenwerking met bestaande kennisorganisaties zoals het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), het Steunpunt Tunnelveiligheid van Rijkswaterstaat, en het Landelijk Expertisecentrum Transportveiligheid.

HET KENNISPLATFORM TUNNELVEILIGHEID TEAM

HARRY DE HAAN
Coördinator
DAAN SEESING
Expert
vacature
Specialist veiligheidsorganisatie/hulpverlening
KARIN CLEMENT
Management-ondersteuner
JOHN VAN DE LEST
Media Producer + UX Designer

Bijeenkomsten

Het KPT organiseert met regelmaat verschillende bijeenkomsten waarin er met specialisten nog verder op de materie wordt ingegaan. Wilt u ook zo’n bijeenkomst bijwonen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier op de pagina van de desbetreffende bijeenkomst.

Bekijk alle bijeenkomsten