Gesprekstafels aan de slag met brandwerendheid tunnels

In augustus 2018 kwam aan het licht dat vier tunnels van Rijkswaterstaat in Nederland, opgeleverd na 2008, niet voldeden aan de striktste brandveiligheidseisen. Brandproeven uitgevoerd door Efectis wezen uit dat het beton eerder dan verwacht afspatte en de wapening sneller bloot kwam te liggen bij een extreem zware brand van tweehonderd megawatt.

HEEFT U EEN VRAAG?

Bekijk de eerder gestelde vragen óf stel zelf een vraag aan het KPT team. Wij zullen u zo snel mogelijk beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk antwoord.

Naar de vragen database

Rijkswaterstaat heeft vervolgens snel de gevolgen voor de tunnels geanalyseerd om de veiligheid van weggebruikers te waarborgen. Gelukkig bleek dat er voldoende tijd is voor mensen om zichzelf in veiligheid te brengen bij een brand. Ook zijn de aanvalsplannen van hulpdiensten aangepast om veilig te kunnen blijven opereren.

Het Kennisplatform Tunnelveiligheid (KPT) organiseerde in samenwerking met Rijkswaterstaat, het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), Witteveen+Bos en het COB een bijeenkomst om informatie te delen en oplossingen te bespreken. Vier gesprekstafels werden opgezet om specifieke aspecten aan te pakken, zoals het ontwikkelen van hulpmiddelen voor bouwers om brandwerendheid aan te tonen, onderzoek naar betongedrag, instructies voor brandbestrijding en het evalueren van technische middelen zoals blusrobots.

Rijkswaterstaat voerde aanvullende brandproeven uit met betonplaten voorzien van hittewerend materiaal, waarbij de platen de vereiste twee uur brandbelasting goed doorstonden. Hierdoor lijkt het aanbrengen van hittewerend materiaal een geschikte oplossing.

Ook worden brandproeven uitgevoerd in de tunnels na het aanbrengen van hittewerend materiaal om te verifiëren of ze dan wel voldoen aan de brandveiligheidseisen. Deze proeven worden gedaan met een mobiele oven om het complete systeem te testen.

Deze inspanningen beogen de veiligheid van tunnels te verbeteren en vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen.