In Nederlandse wegtunnels wordt regelmatig op verschillende niveaus geoefend, conform wet- en regelgeving. Leer- en verbeterpunten uit deze oefeningen en echte incidenten worden vastgelegd in evaluatierapporten. Deze bevindingen hebben geleid tot succesvolle implementaties van verbeteringen in planvorming, nieuwe samenwerkingsverbanden en werkmethoden voor aanbevelingen.
Bekijk de eerder gestelde vragen óf stel zelf een vraag aan het KPT team. Wij zullen u zo snel mogelijk beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk antwoord.
De toenemende bevolkingsdichtheid en schaarse ruimte vereisen een integrale aanpak van veiligheidsproblemen bij ondergrondse infrastructuur. Het Steunpunt Tunnelveiligheid heeft een integrale veiligheidsfilosofie ontwikkeld die vijf hoofdonderdelen omvat: normen en richtlijnen, veiligheidsbeschouwingen, basismaatregelen, aanvullende maatregelen en de veiligheidsorganisatie.
Deze bundel richt zich op het onderdeel basismaatregelen, bestaande uit twee delen: de ‘VRC richtlijnen’ en de ‘VRC bijlagen’. De eerste biedt beschrijvingen van veiligheidsmaatregelen voor ondergrondse infrastructuur, inclusief richtlijnen en beknopte toelichtingen. De tweede bevat uitgebreidere toelichtingen en verwijzingen naar relevante literatuur.
De vermelde maatregelen hebben betrekking op veiligheidsaspecten en bieden hulp aan ontwerpers en andere betrokkenen bij het samenstellen van een evenwichtig pakket veiligheidsmaatregelen. Sinds mei 2006 geldt in Nederland wet- en regelgeving voor tunnelveiligheid, waarin de integrale veiligheidsfilosofie is opgenomen. De VRC richtlijnen bieden richtlijnen om aan de wettelijke eisen te voldoen.
De VRC richtlijnen worden in samenhang met andere handleidingen en richtlijnen van de integrale veiligheidsfilosofie gehanteerd. Ze zullen worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van tunnelveiligheid. De huidige versie is beschikbaar op de website van het Steunpunt Tunnelveiligheid. Bij toepassing binnen projecten moet de ontwerper een helder inzicht geven in de voorgestelde veiligheidsmaatregelen, inclusief een gedegen motivering voor eventuele afwijkingen van de bundel.
Het KPT organiseert met regelmaat verschillende bijeenkomsten waarin er met specialisten nog verder op de materie wordt ingegaan. Wilt u ook zo’n bijeenkomst bijwonen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier op de pagina van de desbetreffende bijeenkomst.