In Nederlandse wegtunnels wordt regelmatig op verschillende niveaus geoefend, conform wet- en regelgeving. Leer- en verbeterpunten uit deze oefeningen en echte incidenten worden vastgelegd in evaluatierapporten. Deze bevindingen hebben geleid tot succesvolle implementaties van verbeteringen in planvorming, nieuwe samenwerkingsverbanden en werkmethoden voor aanbevelingen.
Bekijk de eerder gestelde vragen óf stel zelf een vraag aan het KPT team. Wij zullen u zo snel mogelijk beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk antwoord.
Het is cruciaal om incidenten in tunnels snel te detecteren en te reageren, vooral bij brand. Vertraging kan leiden tot ernstige schade en economische verliezen door verkeersstilstand. Video detectie biedt een oplossing vanwege zijn brede dekking, directe detectie en real-time analyse.
Het Uptun project richtte zich op nieuwe technologieën voor branddetectie. Een innovatief beeldverwerkingsalgoritme werd ontwikkeld, met focus op zowel stationaire als bewegende branden. Het algoritme is specifiek ontworpen voor tunnelgebruik.
Hoewel technologieën vooruitgang boeken, zijn ze niet zonder beperkingen. Het is van belang om deze grenzen te erkennen en te respecteren.
Het verminderen van de tijdslijn tussen het ontstaan van een brand, de detectie ervan, en de reactie (zoals het inschakelen van de brandweer), is van groot belang. Nieuwe technologieën moeten zich richten op het verkorten van deze tijdslijn om effectiever gebruik te maken van tijd en middelen.
Kortom, tijdige detectie en reactie zijn van vitaal belang bij incidenten in tunnels, vooral bij brand. Video detectie, met behulp van geavanceerde algoritmes, toont veelbelovend potentieel in dit opzicht.
Het KPT organiseert met regelmaat verschillende bijeenkomsten waarin er met specialisten nog verder op de materie wordt ingegaan. Wilt u ook zo’n bijeenkomst bijwonen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier op de pagina van de desbetreffende bijeenkomst.