Bij incidenten in tunnels is het van (levens)belang dat mensen zich zo snel mogelijk beseffen dat ze zich in een gevaarlijke situatie bevinden en tot – de vanuit veiligheid benodigde – actie moeten overgaan. Bij brand en/of explosiegevaar in een tunnel is het zaak dat weggebruikers zichzelf in veiligheid brengen. Er moet daarom worden
voorzien in een vluchtroute om een veilige evacuatie uit de tunnel mogelijk te maken. De conclusie van een evaluatie uit 2020 van de vier vluchtconcepten die in de Landelijks Tunnel Stanaard (LTS) [Ref-8] zijn opgenomen is dat deze in de praktijk goed functioneren [Ref-2].
De aanbevelingen van het onderzoek naar een aantal tunnelincidenten beschreven in datzelfde rapport [Ref-2] wijzen op mogelijke ruimte voor verdere verbetering van deze vluchtconcepten, het vluchtproces en/of de vluchtvoorzieningen. Om hierover het juiste inzicht te verwerven heeft Rijkswaterstaat twee vervolgonderzoeken laten uitvoeren over het gedrag van weggebruikers en hulpverlening bij tunnelincidenten en -oefeningen. De resultaten van dit onderzoek worden besproken in het Stakeholdersoverleg Tunnelveiligheid. Een eventueel standpunt of advies van het Stakeholdersoverleg Tunnelveiligheid zal worden afgewogen door de minister, als verantwoordelijke voor de rijkstunnels.