De aanleiding voor dit onderzoek komt voort uit de vaststelling dat de huidige Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels (Warvw) landelijk diverse procedures en voorzieningen regelt voor wegtunnels. Echter, er zijn geen landelijke richtlijnen voor de incidentbestrijding door hulpdiensten in wegtunnels. Dit leidt tot uiteenlopende opvattingen binnen Veiligheidsregio’s over de inzet van hulpverlening in tunnels. Het Stakeholdersoverleg Tunnelveiligheid wil daarom gezamenlijke uitgangspunten en handelingsperspectieven vastleggen in een handreiking voor tunnelincidentbestrijding (TIB).
Bekijk de eerder gestelde vragen óf stel zelf een vraag aan het KPT team. Wij zullen u zo snel mogelijk beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk antwoord.
Het doel van het onderzoek is om de behoefte aan een Handreiking TIB en de aard van deze behoefte vast te stellen. Een projectgroep van deskundigen en betrokkenen bij tunnelincidentbestrijding, onder leiding van de lector Transportveiligheid IFV, heeft input geleverd en commentaar gegeven op tussenrapportages van het IFV. Daarnaast zijn bestaande kennisproducten geanalyseerd.
Na bestudering van beschikbare kennisproducten concludeert de projectgroep dat er veel inzetprocedures beschikbaar zijn in Nederland. Deze komen grotendeels overeen en zijn vooral gericht op één discipline. Tijdens verschillende fases van TIB zijn meerdere partijen betrokken, wat vraagt om frequente informatie-uitwisseling. Evaluaties wijzen op knelpunten, zoals onduidelijkheid in terminologie, verschillend kennisniveau, te weinig communicatie en technische problemen in tunnels.
Op basis van deze resultaten wordt aanbevolen om een handreiking TIB op te stellen die gericht is op het faciliteren van afstemming tussen betrokken partijen. Hierbij is aandacht nodig voor eenduidigheid in terminologie, het beschrijven van incidentbestrijdingsprocedures voor veelvoorkomende scenario’s, en het specificeren van taken en bevoegdheden gedurende alle fases van incidentbestrijding.
Het KPT organiseert met regelmaat verschillende bijeenkomsten waarin er met specialisten nog verder op de materie wordt ingegaan. Wilt u ook zo’n bijeenkomst bijwonen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier op de pagina van de desbetreffende bijeenkomst.