In Nederlandse wegtunnels wordt regelmatig op verschillende niveaus geoefend, conform wet- en regelgeving. Leer- en verbeterpunten uit deze oefeningen en echte incidenten worden vastgelegd in evaluatierapporten. Deze bevindingen hebben geleid tot succesvolle implementaties van verbeteringen in planvorming, nieuwe samenwerkingsverbanden en werkmethoden voor aanbevelingen.
Bekijk de eerder gestelde vragen óf stel zelf een vraag aan het KPT team. Wij zullen u zo snel mogelijk beantwoorden met een zo uitgebreid mogelijk antwoord.
In de periode december 2007 tot januari 2008 werden grootschalige tunnelbrandproeven uitgevoerd in de Runehamar Tunnel in Åndalsnes, Noorwegen. Deze tests omvatten poolbranden en branden met vaste brandstof met een maximale warmteafgifte van 200 MW. Het hoofddoel was het beoordelen van de effectiviteit van een watermist systeem bij het onderdrukken en blussen van volledig ontwikkelde branden. De tests werden uitgevoerd door SINTEF NBL en Aquasys op verzoek van Rijkswaterstaat, de Nederlandse instantie verantwoordelijk voor tunnelveiligheid.
Rijkswaterstaat wilde ook experimentele gegevens verkrijgen over het risico van een BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion) en metingen uitvoeren over de leefbaarheidsomstandigheden in het gebied direct naast de brand. Efectis in samenwerking met TNO werd gevraagd geschikte meetmethoden te ontwikkelen en de benodigde metingen tijdens de brandproeven uit te voeren.
Er werden vijf tests uitgevoerd met zowel vaste brandstof als brandbaden. De grootste vaste brandstofbelasting bestond uit 720 pallets, die een beladen zwaar voertuig simuleerden. Het brandbad bestond uit dieselbrandstof en bedekte een oppervlakte van 100 m².
Dit rapport concentreert zich op het BLEVE-risico en de leefbaarheidsomstandigheden, en behandelt niet de effectiviteit van het blussysteem. Het verschaft een overzicht van de verzamelde gegevens en trekt enkele conclusies. Dank gaat uit naar NBL en Aquasys voor het delen van bepaalde gegevens.
Het KPT organiseert met regelmaat verschillende bijeenkomsten waarin er met specialisten nog verder op de materie wordt ingegaan. Wilt u ook zo’n bijeenkomst bijwonen? Meld u dan aan via het aanmeldformulier op de pagina van de desbetreffende bijeenkomst.