Patrick Elferink

En zo krijg ik de kans en gelegenheid om bij het Kennisplatform Tunnelveiligheid de rol van “expert veiligheidsorganisatie en hulpverlening” te vervullen.
Mijn achtergrond ligt in de brandbeveiligingsinstallaties, zowel aan de kant van de installateur maar ook als inspecteur bij de oudste inspectie instelling van Nederland. Nadat ik 5 jaar met veel plezier bij brandweer Utrecht had gewerkt kwam de rijksoverheid in beeld, en tunnels. Bij Rijkswaterstaat heb ik alle perikelen rond de bouw en openstelling van de A2 Leidsche Rijntunnel mogen meemaken. Dit alles heb ik als een leerzame periode ervaren. Er moesten 2500 hulpverleners worden opgeleid en ik heb een basis neergelegd voor een opleidingsprogramma voor de eigen collega’s. 10 jaar lang heb ik deze baan mogen vervullen, waarin een uitstekend lokaal netwerk werd opgebouwd vol vertrouwen en waarop gebouwd kon worden.  Na 10 jaar werd het voor mij echter tijd voor een nieuwe uitdaging.
Sinds 2021 ben ik als technisch tunnelbeheerder en servicemanager verantwoordelijk voor twee hele bijzondere tunnels in een inspirerende en uitdagende omgeving. Hulpverlening blijft echter trekken aan mij, daarom vind ik het mooi dat ik dat kan combineren met mijn huidige baan. Een netwerk onderhouden met een doelstelling. Experts de ruimte te geven en nog meer landelijk de samenwerking te zoeken, zodat de hulpverleners, van manschap tot agent, ambulancebroeder, OVD’ers en bestuurders weten waar een tunnel met zijn voorzieningen kan helpen in hulpverlening. Door te weten, te respecteren en vooral elkaar weten te vinden. Zowel aan de koude kant als in de warme fase.